LONDEN - Royal Bank of Scotland (RBS) verkoopt zijn deel van Tesco Personal Finance (TPF) aan supermarktketen Tesco, de andere eigenaar van de financiële onderneming. RBS ontvangt 950 miljoen pond sterling (1,2 miljard euro) voor het aandeel van vijftig procent, zo maakte de bank maandag bekend.

RBS kan het geld goed gebruiken. De internationale kredietcrisis trekt een zware wissel op de financiële middelen van de Britse bank, die ook de gevolgen van de dure overname van delen van ABN Amro nog sterk voelt. In juni versterkte RBS zijn kapitaalreserves al met 11,6 miljard pond via de uitgifte van nieuwe aandelen.

Tesco breidt met de overname van de andere helft van TPF zijn activiteiten verder uit. Behalve de grootste supermarktketen van Groot-Brittannië is Tesco inmiddels ook een belangrijke speler op het gebied van DVD's, boeken en kleding.

TPF, dat onder meer credit cards, leningen en verzekeringen aanbiedt, vierde vorig jaar zijn tienjarig bestaan met een winst van 206 miljoen pond, die werd opgebracht door 5,2 miljoen klanten.