AMSTERDAM - Ondernemers kunnen forse bedragen aan rente mislopen omdat de Belastingdienst een oneerlijk systeem hanteert bij heffingsrente. Dat stelt Cor Overduin, partner bij belasting- en advieskantoor Grant Thornton.

De fiscus betaalt te veel betaalde bedragen terug aan ondernemers zonder heffingsrente te vergoeden. Als de fiscus echter nog geld tegoed heeft, wordt er wel degelijk heffingsrente berekend, vanaf 1 juli van het betreffende belastingjaar.

"Dat is meten met twee maten en erg onrechtvaardig", aldus Overduin in de Financiële Telegraaf.

Schatting
Het gaat Overduin om de berekening van heffingsrente in verband met de schatting van de hoogte van het inkomen. Ondernemers en kleine zelfstandigen moeten dat voor de fiscus doen omdat zij vaak niet precies weten wat ze zullen gaan verdienen. De Belastingdienst baseert er vervolgens een voorlopige aanslag op.

Blijkt het jaar daarop dat het inkomen in feite hoger was, moet de ondernemer bijbetalen, inclusief heffingsrente. Blijkt dat er te veel belasting is betaald, dan wordt het te veel betaalde daarentegen teruggestort, zonder vergoeding van rente.

Heffingsrente
De heffingsrente bedraagt momenteel 5,15 procent. "Bij grotere bedragen gaat het nadeel dus aardig in de papieren lopen", aldus Overduin.

Daarnaast misbruikt de Belastingdienst hierbij zijn bevoegdheid een aanslag ambtshalve te verlagen. Volgens de fiscalist betekent dat in feite dat er geen nieuwe negatieve aanslag hoeft te worden opgelegd: "Zo'n negatieve aanslag zou wél leiden tot het uitkeren van heffingsrente."

Vervolg
Ook MKB-Nederland bevestigt dat er klachten over deze handelwijze van de fiscus binnenkomen. Volgens haar woordvoerder Warmerdam zal de belangenorganisatie zich er voor inzetten dat deze praktijken in het Belastingplan 2009 worden gestaakt.

Grant Thornton heeft de kwestie inmiddels na een „teleurstellende reactie van de Belastingdienst" aanhangig gemaakt bij de Nationale Ombudsman.