TOKIO - Het Japanse autoconcern Toyota Motor heeft maandag zijn verkoopdoelstellingen voor dit jaar verlaagd, vooral omdat de vraag in de Verenigde Staten afzwakt.

Toyota rekent nu voor dit jaar op een wereldwijde verkoop van in totaal 9,5 miljoen voertuigen, tegen een eerdere verkoopprognose van 9,85 miljoen. In 2007 kwam de verkoop van Toyota uit op 9,37 miljoen voertuigen.

Toyota heeft vooral last van de zwakkere Amerikaanse automarkt. De verkoop staat daar steeds meer onder druk door de sterk stijgende brandstofprijzen. Vooral de verkoop van SUV's en pick-ups van Toyota neemt flink af. Het concern liet onlangs nog weten de productie van pick-ups en SUV's in de VS deels stil te leggen en over te stappen op de hybride Prius. Maar ook in West-Europa en Japan zwakt de verkoop af, aldus Toyota.

Toyota is in een nek-aan-nekrace verwikkeld met de Amerikaanse aartsrivaal General Motors om de positie van 's werelds grootste autofabrikant. Toyota verkocht in de eerste helft van dit jaar wereldwijd 4,82 miljoen voertuigen, vergeleken met 4,54 miljoen voertuigen van GM.