MUNCHEN - Een voormalige manager van Siemens is maandag door een rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 108.000 euro. Het is het eerste vonnis in het onderzoek naar een omvangrijk fraudeschandaal bij het Duitse technologieconcern.

De 57-jarige Reinhard Siekaczek werd door de rechtbank in München schuldig bevonden aan het wegsluizen van meer dan 50 miljoen euro bedoeld voor omkoping. Door het betalen van smeergeld sleepte hij in het buitenland contracten binnen voor de telecomdivisie van Siemens waar hij leiding aan gaf. Siekaczek heeft zijn schuld toegegeven en ontpopte zich tot een van de belangrijkste getuigen van de openbare aanklagers.

Ongeveer driehonderd personen worden onderzocht door de autoriteiten wegens mogelijke betrokkenheid bij het fraudeschandaal. Volgens Siemens werd in totaal 1,3 miljard euro aan smeergeld betaald tussen 2000 en 2006 om contracten in het buitenland binnen te halen. Tegen Siemens lopen in verscheidene landen procedures wegens de fraude.