AMSTERDAM - Ongelukkige mensen zijn betere werknemers dan hun gelukkige collega's. Zij hebben meer oog voor detail, dat blijkt uit onderzoek van de University van Alberta.

Werknemers die niet lekker in hun vel zitten, maken slechts half zoveel fouten als gelukkige werknemers. Dat komt doordat zij het werk zien als een welkome afleiding van hun stemming. Gelukkige werknemers zien hun werk juist als een ongewenste afleiding van de bron van hun geluk.

Nederlandse wetenschappers onderschrijven in De Pers de conclusies van het onderzoek. Zij geven aan dat mensen die somber, gestrest of angstig zijn, meer oog voor detail hebben en zich beter op iets kunnen focussen. Daardoor kunnen ze sneller signaleren dat er iets mis is.

Bewaker
Voor een functie als bewaker die via beeldschermen een aantal bewakingscamera's in de gaten moet houden, zou een somber iemand daarom beter geschikt zijn dan iemand die goed in zijn vel zit. Gelukkige werknemers zijn namelijk sneller afgeleid en verveeld.

De mate waarin een werknemer ongelukkig is, heeft wel invloed op het werk. Als iemand depressief is, zal dit niet meer leiden tot betere prestaties.