HOOFDDORP - De post- en pakketbezorger TNT heeft in het tweede kwartaal minder winst behaald dan in het voorgaande jaar. Het bedrijf had met name in juni last van een afnemende bedrijvigheid in Europa en van hoge brandstofkosten. De omzet groeide wel, zo maakte TNT maandag bekend.

De nettowinst kwam uit op 205 miljoen euro, tegen 244 miljoen euro een jaar eerder. De winst voor rente en belastingen daalde van 330 miljoen tot 324 miljoen euro. Analisten rekenden in doorsnee op hogere cijfers. De omzet steeg van 2,7 tot ruim 2,8 miljard euro, in lijn met de gemiddelde verwachting. Dat was deels toe te schrijven aan een groter aantal werkdagen omdat Pasen dit jaar vroeg viel.

Wegtransport
Het huidige, onzekere economische klimaat dwingt veel bedrijven tot bezuinigingen. Als gevolg daarvan ziet TNT zijn klanten overstappen van goederenvervoer per vliegtuig naar het goedkopere wegtransport. De expressdivisie compenseerde dat deels met sterke groei in opkomende markten. Het concern is onder meer actief als pakketbezorger in China, Brazilië en India.

Met name in de maand juni werd TNT geconfronteerd met lagere volumes in het internationale pakketvervoer. Maar in juli was alweer licht herstel te zien, aldus het bedrijf, dat er desondanks rekening mee houdt dat de economie de rest van het jaar "onder enige druk" blijft staan.

Lonen
De posttak zag zijn winstgevendheid teruglopen. TNT had minder post te bezorgen in Nederland, terwijl de lonen van postbodes stegen. Dankzij de postactiviteiten in het buitenland rolde er toch een lichte omzetgroei uit. Ondanks de onzekerheid rond de invoering van een algemeen bindend minimumloon voor postbezorgers in Duitsland, wist TNT ook daar meer omzet te behalen.

TNT stelt voor een interimdividend uit te keren over het eerste halfjaar van 0,34 euro per aandeel. Marktvorsers gingen uit van 0,33 euro per aandeel. Het bedrijf verwacht de eerder voorspelde groei te realiseren, maar dan wel aan de onderkant van de vorig jaar aangegeven bandbreedte.