PAPENDRECHT - De baggeraar Boskalis heeft een grote opdracht gekregen in Australië. Het bedrijf mag gaan werken aan de uitbreiding van een ijzerertshaven van de mijnbouwgigant Rio Tinto in Cape Lambert, in het westen van het land.

Boskalis profiteert daarmee mee van de sterke toegenomen vraag naar grondstoffen. Met de opdracht is ongeveer 145 miljoen euro gemoeid, zo liet Boskalis maandag weten.

Het bedrijf moet onder meer nieuwe aanlegplaatsen en een toegangskanaal baggeren. De uitbreiding is naar verwachting in de tweede helft van 2010 voltooid.

Toestemming
Rio Tinto moet nog wel toestemming krijgen voor de expansie. Het Brits-Australische concern wacht bijvoorbeeld nog op een milieuvergunning.

Boskalis verwierf eerder deze maand al een belangrijke opdracht in Dubai. In de haven Port Rashid moet land worden opgespoten voor de ontwikkeling van een cruiseterminal en een golfbreker worden aangelegd. Boskalis deelt deze opdracht met het Belgische DEME. Ongeveer 400 miljoen euro aan inkomsten worden gedeeld.

Bezetting
"Met de recent verworven werken in Dubai en Australië zijn onze schepen tot ver in 2009 goed bezet", verklaarde bestuursvoorzitter Peter Berdowski maandag. Volgens hem zijn de winstmarges van de nieuwe opdrachten "gezond", ondanks de gestegen kosten voor brandstof en scheepsstaal.

Beleggers op de beurs in Amsterdam reageerden positief op de nieuwe order. Het aandeel stond 1,1 procent hoger. Kort na opening stond er een winst van bijna 3 procent op de borden.