NEW YORK - Kohlberg Kravis Roberts (KKR), een van 's werelds meest bekende investeringsmaatschappijen, gaat dit jaar naar de effectenbeurs in New York. De beursnotering van het in Amsterdam genoteerde fonds KKR Private Equity Investors zal worden geschrapt.

Dat maakte de Amerikaanse durfkapitalist zondagavond laat bekend. KKR wil middels een aandelentransactie fuseren met het sinds mei 2006 in Amsterdam genoteerde fonds. Vervolgens wordt de beursnotering van KKR Private Equity Investors stopgezet en krijgt KKR een notering aan de beurs in New York.

De investeerders in KKR Private Equity Investors krijgen een belang van 21 procent in de nieuwe combinatie, terwijl KKR zelf 79 procent houdt. De beursgang moet voor december zijn afgerond en de beurswaarde van het bedrijf wordt geschat op 12 miljard tot 15 miljard dollar.

Barbarians
Het in 1976 opgerichte KKR staat vooral bekend om de grote overnames die het heeft gedaan, zoals de miljardenovername van het Amerikaanse RJR Nabisco in 1989. Dat was toen de grootste acquisitie door een investeringsmaatschappij ooit en werd beschreven in het boek Barbarians at the Gate, dat later werd verfilmd.

KKR was ook betrokken bij de overname van het Texaanse nutsconcern TXU voor 45 miljard dollar vorig jaar. Dat is de grootste overname door durfkapitalisten ooit.

Onrust
KKR waagt de gang naar de beurs, terwijl er veel onrust op de financiële markten heerst als gevolg van de hypotheek- en kredietcrisis. Het bedrijf kondigde vorig jaar mei al aan naar de beurs te willen, maar zag daar toen van af door de onrust op de financiële markten.

Met de beursgang haalt KKR geen nieuw kapitaal op, zoals bij de beursgang van branchegenoot Blackstone Group vorig jaar wel het geval was. "Door naar de beurs te gaan, wordt KKR in staat gesteld te doen wat we het beste doen, bedrijven wereldwijd laten groeien en solide opbrengsten voor onze aandeelhouders te genereren van een groter platform en een diepere kapitaalbasis", aldus KKR-oprichters Henry Kravis en George Roberts.

Overnamemarkt
KKR is door de kredietcrisis meer afhankelijk geworden van inkomsten uit de handel op de kapitaalmarkten. De overname- en fusiemarkt is sinds het uitbreken van de kredietcrisis vrijwel opgedroogd omdat kredietverstrekkers veel voorzichtiger zijn geworden om overnames te financieren uit angst voor verliezen.

Het bedrijf boekte vorig jaar een winst van ruim 814 miljoen dollar, maar in het eerste kwartaal van dit jaar werd een verlies geleden van 118 miljoen dollar door afschrijvingen op de waarde van zijn bezittingen. De bezittingen van KKR bedragen meer dan 60 miljard dollar.

Belangen
KKR heeft belangen in 46 bedrijven die samen een omzet hebben van meer dan 200 miljard dollar en meer dan 850.000 werknemers in dienst hebben. De durfinvesteerder heeft belangen in onder meer speelgoedwinkelketen Toys R Us, vorkliftproducent Kion, fondsbeheerder Legg Mason en televisiezender ProSieben.

De beursnotering in Amsterdam van KKR Private Equity Investors was geen succes. De openingskoers bedroeg destijds 25 euro per aandeel en noteert momenteel rond de 10 euro. De belabberde prestaties zijn een doorn in het oog van de top van KKR.