AMSTERDAM - De aandelenhandelaren op het Damrak kunnen zich schrap zetten voor een stortvloed aan belangrijke bedrijfsresultaten deze week. De aandacht zal vooral uitgaan naar de cijfers van oliereus Shell en de chemieconcerns DSM en Akzo Nobel.

Het logistieke concern TNT bijt maandag de spits af met zijn resultaten over het tweede kwartaal. Vorige week donderdag maakte het aandeel TNT een duikeling van bijna 16 procent na berichten dat gesprekken tussen de post- en pakketbezorger met zijn Amerikaanse branchegenoot FedEx over een mogelijke overname niets hadden opgeleverd.

De volgende dag herstelde het aandeel weer 9 procent. Dat had volgens handelaren te maken met gunstige vooruitzichten voor de lange termijn.

DSM
DSM en Akzo Nobel maken een dag later hun halfjaarresultaten bekend. DSM liet eind april bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers weten dit jaar een recordwinst te verwachten, ondanks de mindere economische vooruitzichten.

Akzo Nobel stelde de markt in mei juist teleur met voorzichtige verwachtingen voor de rest van het jaar. Dit vanwege aanhoudend moeilijke omstandigheden op de markt voor decoratieve verf in de Verenigde Staten en Europa.

Shell
Shell rapporteert donderdag zijn resultaten over de eerste helft van het jaar. De divisie exploratie en productie van de oliemaatschappij heeft waarschijnlijk opnieuw kunnen profiteren van de recordhoge olie- en gasprijzen over de afgelopen periode.

De olieprijs zal ook deze week de aandacht trekken. Vorige week daalde deze naar het laagste punt in zeven weken. Dat had vooral te maken met een afnemende vraag in de VS.

Olie
Vrijdag zakte de prijs voor een vat ruwe olie tot iets boven de 123 dollar per vat. Daarmee is de olieprijs meer dan 23 dollar gedaald ten opzichte van het recordniveau van ruim 147 dollar op 11 juli.

Overigens geeft de Britse oliemaatschappij BP dinsdag al een voorproefje over de gang van zaken over het afgelopen halfjaar. Verder kijkt de markt op Europees niveau uit naar een reeks resultaten, waaronder die van het Duitse chemieconcern Bayer, Deutsche Bank en het Franse Danone. Ook vanuit de Verenigde Staten krijgen beleggers te maken met een grote hoeveelheid bedrijfscijfers.

ArcelorMittal
Woensdag kan de handel op het Damrak nog in beweging worden gezet door de resultaten van het staalconcern ArcelorMittal, een van de zwaarst wegende fondsen in de AEX-index. Het concern heeft naar verwachting kunnen profiteren van de aanhoudend sterke vraag en hogere staalprijzen. Bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers repte het bedrijf dat de winstgevendheid in de loop van het jaar verder zou toenemen.

Op macro-economisch vlak gaat het er deze week wat rustiger aan toe. Dinsdag wordt het Amerikaanse consumentenvertrouwen over de maand juli gepubliceerd. Donderdag komen er inflatiecijfers in de eurozone en cijfers over de werkloosheid in Duitsland.