WASHINGTON - Het Amerikaanse Congres is akkoord gegaan met een wetsontwerp ter ondersteuning van de in zwaar weer verkerende huizenmarkt. De Senaat stemde zaterdag met 72 tegen 13 in met het plan, terwijl het Huis van Afgevaardigden woensdag al het groene licht gaf.

Zelden wordt wetgeving zo snel door het Congres geloodst. Het wetsvoorstel voorziet in hulp bij de herfinanciering van honderdduizenden hypotheken van huiseigenaren die in financiële problemen zijn geraakt.

Ook krijgt de Amerikaanse regering de mogelijkheid om de banken Freddie Mac en Fannie Mae, die garant staan voor de helft van alle hypotheken in de VS, indien nodig met noodkredieten overeind te houden. De wet voorziet verder in strengere regels voor kredietverstrekkers.

Freddie Mac
Als Freddie Mac en Fannie Mae volledig gebruik moeten maken van de beschikbare hulp, kosten de maatregelen de Amerikaanse belastingbetaler 25 miljard dollar. De twee hypotheekbanken zijn flink geraakt door de crisis op de huizenmarkt en de daaruit voortgekomen kredietcrisis.

President George Bush wilde in eerste instantie zijn veto uitspreken over de wet omdat het volgens hem vooral banken en hypotheekverstrekkers in plaats van huiseigenaren ten goede zou komen. Hij liet later weten de wet toch te zullen ondertekenen omdat de problemen op huizenmarkt zo urgent zijn.