NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen zijn vrijdag met een positief gevoel het weekend in gegaan. Beter dan verwachte cijfers over het consumentenvertrouwen en de huizenmarkt namen wat zorgen van beleggers over de economie en de prestaties van bedrijven weg.

Ze stapten onder meer in technologie-aandelen en bedrijven die handelen in consumentengoederen. Bij het sluiten van de handel stond de toonaangevende Dow-Jonesindex op een winst van 21,41 punten (0,2 procent) tot 11370,69 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg met 0,4 procent tot 1257,76 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq klom met 1,3 procent tot 2310,53 punten.

Op het gunstige nieuws over de huizenmarkt zagen huizenbouwers hun koersen stijgen. Het aandeel Pulte Homes steeg met 2,5 procent.

Qualcomm
Chipmaker Qualcomm (plus 3,9 procent) voerde de stijgers binnen de Nasdaq aan. Verschillende analisten hadden het prijsdoel van het aandeel opgeschroefd. Juniper Networks, maker van netwerkapparatuur, verhoogde de verwachtingen voor het hele jaar en zag de winst in het tweede kwartaal met 40 procent stijgen. Het aandeel schoot daarop met 17,7 procent omhoog.

Hypotheekverstrekkers Freddie Mac en Fannie Mae leden respectievelijk koersverliezen van 6,1 en 3,9 procent. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's stelde dat de hypotheekcrisis beleggers bang heeft gemaakt voor de kredietposities van de twee bedrijven. Maar volgens analisten compenseert de markt ook de koersstijgingen voorafgaand aan een reddingsplan van de Amerikaanse regering eerder deze week.

Banken
Banken bleven kwakkelen op de beurs. "Er zijn duidelijk nog zorgen over financiële sector", aldus een Amerikaanse econoom vrijdag. "Ze staan momenteel onder druk na een sterke opleving van onlangs." Wachovia verloor 7,6 procent op een adviesverlaging door Morgan Keegan een dag eerder. Citigroup daalde met 1,1 procent en Bank of America verloor 3,5 procent.

Spoorwegbedrijf Burlington Northern Santa Fe (min 0,7 procent) ging stevig onderuit. Het bedrijf maakte bekend dat de winst in het tweede kwartaal met 19 procent daalde door de hogere brandstofkosten en overstromingen in het middenwesten van de Verenigde Staten.

Olie
De prijs van olie kwam op het laagste punt in zeven weken tijd. Volgens analisten is dat goed nieuws voor de economische verwachtingen, de aandelenmarkt en de dollar. Een vat ruwe olie (159 liter) kostte 123,34 dollar, een daling van 1,7 procent.

"Zo lang de vraag naar olie blijft dalen, komt er meer druk op de energieprijzen. Dat is uiteindelijk erg goed, omdat het de consument wat lucht geeft", aldus de Amerikaanse marktstrateeg Stifel Nicolaus.

De euro stond op een koers van 1,5694 dollar vergeleken met met 1,5678 dollar bij het slot van de Europese beurshandel.