AMSTERDAM - Kleine beleggers reageren op het tegenvallende beursklimaat door minder actief te beleggen in aandelen en afgeleide producten. Sommigen hebben de beurs in paniek verlaten, terwijl anderen wachten. Particuliere beleggers handelen nu professioneler dan bij eerdere beursschommelingen.

Dat beleggers voorzichtiger worden, bleek vrijdag uit de kwartaalcijfers van de beleggersbank Binck. Het bedrijf spreekt van "een tanend vertrouwen in de financiële markten bij particuliere beleggers". Bestuursvoorzitter Thierry Schaap: "We zien duidelijk een daling van de activiteit. Mensen doen minder transacties."

Dat beeld wordt bevestigd door SNS Fundcoach, een onderdeel van SNS Bank dat gespecialiseerd is in beleggingsfondsen. Directeur Jeroen Vetter spreekt van "een dalende trend" in de afgelopen twaalf maanden.

Geschrokken
Beleggers lijken te zijn geschrokken van de niet aflatende stroom van slecht nieuws. Vetter: "Sommige beleggers laten zich leiden door de waan van de dag. Zo maakt de aanhoudende media-aandacht voor onder meer de kredietcrisis beleggers onzeker."

Toch laten beleggers zich niet zo snel het hoofd op hol jagen. Recent onderzoek van het internationale marktonderzoekbureau Millward Brown toont aan dat 5 procent van de Nederlandse beleggers dit voorjaar de handdoek in de ring heeft gegooid. In de jaren 2002 en 2003, toen beurzen gebukt gingen onder het knappen van de internetluchtbel en de aanslagen in de Verenigde Staten, haakte maar liefst 18 procent af.

VEB
Volgens voorman Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), hebben beleggers ondertussen geleerd van het verleden. "Dat ze minder transacties doen bij een neergaande beurs, kan ook betekenen dat beleggers 'sophisticated' zijn geworden. Ze handelen niet, maar houden hun portefeuille aan en wachten. Ieder jaar krijgen beleggers wat dat betreft meer ervaring."

Vetter van SNS stelt dat een grote groep beleggers meer gelaten reageert op slecht nieuws. "Ze beleggen al langer en zijn gehard door het verleden, zoals het barsten van de internetluchtbel."

Uitstappen
De oude wijsheid dat beleggers op het verkeerde moment uitstappen geldt volgens topman Schaap van Binck niet meer. "Sinds mensen via internet kunnen beschikken over alle informatie die ze nodig hebben, is dat niet meer zo."

Wel is een andere trend waarneembaar. Mensen gaan door het negatieve beursklimaat risico uit de weg. Beleggen blijven ze, maar in traditionele producten. Zo glorieert de spaarmarkt vandaag de dag als nooit tevoren.