ORANJESTAD - De Amerikaanse huizencrisis laat zijn sporen na op Aruba. Amerikanen verkopen hun eigendommen op het eiland om in eigen land het hoofd boven water te houden. Dat zeggen vijf van de grootste makelaars op Aruba die vooral voor hun luxe huizen afhankelijk zijn van Amerikanen.

"De meeste Amerikanen hadden op basis van de overwaarde van hun woning een tweede of derde hypotheek genomen om op Aruba een huis te kopen", licht makelaar Kenneth Faustin van RE/MAX toe. "Door de crisis krijgen we zeker geen nieuwe Amerikaanse klanten meer. De prijzen zijn begonnen te zakken nu verkopers na jaren weer bereid zijn die te verlagen."

Marc Schotborg van Coldwell Banker, dat bijna alleen Amerikaanse klanten had, richt zich nu noodgedwongen op de lokale Arubaanse markt. "Dat zorgt voor hevige concurrentie om een taart die al betrekkelijk klein was."

Belangstelling
De Arubaanse makelaars zien echter de belangstelling toenemen bij Nederlandse en Canadese klanten. "De koers van de euro en van de Canadese dollar maakt een aankoop hier een stuk aantrekkelijker", zegt Ronald Groters van Best & Solid/Centrury 21. Hij hoopt dat aankopen door Europeanen de Amerikaanse terugloop kan compenseren.

De slechte toestand op de vastgoedmarkt kan een voordeel zijn voor het krijgen van een hypotheek op Aruba, meent Lisa Carvalhal van Big Dot Real Estate. Omdat de banken een grote klap hebben gehad, is een deel van hun inkomen weggevallen. Ze proberen nu aan nieuwe klanten te komen.

De rentepercentages zijn lager dan vorig jaar, stelt Carvalhal. Faustin van RE/MAX verwacht dat de zaken niettemin nog slechter zullen gaan lopen. "Meestal krijgen we op Aruba de grootste golf pas na maanden."