AMSTERDAM - China is de Verenigde Staten voorbijgestreefd als het gaat om het aantal internetgebruikers. Ondanks de strenge controle van de overheid op het webverkeer is het aantal mensen online ten opzichte van vorig jaar toegenomen met 56 procent. Dat blijkt uit onderzoek van internetgebruik.

Hoewel China nu met 253 miljoen mensen online zo'n dertig miljoen meer internetgebruikers kent dan de Verenigde Staten, is toch nog slechts negentien procent van de Chinezen aangesloten op het web. Daarmee is er nog flinke ruimte voor snelle groei.

De communistische regering in China moedigt het gebruik van internet aan voor zakelijke en educatieve doeleinden, maar websites die door de overheid in schimmige wetgeving worden aangemerkt als pornografisch, gewelddadig, subversief of als een bedreiging voor de nationale veiligheid, worden geblokkeerd.

Toegankelijk
Websites van dissidenten en mensenrechtenorganisaties zijn niet toegankelijk. Ook sommige buitenlandse nieuwssites worden geblokkeerd. Filmpjes van de tegen de overheid gerichte protesten in Tibet van afgelopen maart zijn niet te bekijken.

In financieel opzicht blijft de interneteconomie van China nog achter bij die van de VS, Zuid-Korea en andere landen, maar de webhandel neemt wel razendsnel toe. Zoekmachine Baidu bijvoorbeeld, een Chinese concurrent van Google, zag de winst afgelopen kwartaal met 87 procent toenemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Mobiel
Een belangrijke reden voor de toename van het internetgebruik is dat steeds meer Chinezen van hun vaste telefoonaansluiting zijn overgestapt op het gebruik van mobieltjes. De exploitanten van telefoonlijnen hebben daarop gereageerd met het aanbieden van breedbandinternet, televisie via de internetkabel en andere diensten.