RIJSWIJK - De kosten van de premies voor uitvaartverzekeringen lopen fors uiteen. Volgens vergelijkingssite Independer.nl vrijdag kunnen de premieverschillen over de gehele looptijd oplopen tot 6000 euro.

Deze grote verschillen zijn volgens de site mogelijk omdat de markt voor uitvaartverzekeringen weinig transparant is. Daarbij zouden consumenten niet de moeite nemen om dit soort verzekeringen onderling te vergelijken.

Ruim 34 procent van de consumenten zou bij de keuze voor een uitvaartverzekering helemaal niets te kiezen hebben; de ouders hebben die ooit al voor hun kinderen afgesloten. En bijna 38 procent heeft helemaal geen uitvaartverzekering. Voornaamste reden daarvoor is dat mensen genoeg geld hebben gespaard om de uitvaart te kunnen betalen. Gemiddeld kost een uitvaart tegenwoordig 7000 euro.

Belasting
Uitvaartverzekeraar Dela wijst er op dat mensen dit jaar voor het laatst een deel van de kosten voor een uitvaart van de belasting af kunnen trekken. Een teruggave kan oplopen tot 2000 euro. Dit kan tot vijf jaar met terugwerkende kracht. Per 1 januari 2009 vervalt dit in verband met nieuwe wetgeving.