Na een 'bear market rally' van zo'n 30 punten is de AEX index weer onder de 400-grens belandt. Technisch analisten kijken hoopvol omhoog richting 460, maar de grootste klappen op de huizen- en kredietmarkt moeten nog komen.

Door Hans Jager | Blikopdebeurs.com

Wie denkt dat het dieptepunt van de Amerikaanse huizenmarkt in zicht is kreeg woensdag een stevige wake-up call voor de kiezen. Verkopen van bestaande huizen in juni daalde ten opzichte van juni 2007 met 16 procent om uit te komen op het laagste niveau in tien jaar. Gedwongen verkopen nemen nog steeds toe en de voorraad onverkochte bestaande woningen steeg naar 4,49 miljoen.

Schuldpositie
Wat zijn de fundamentele factoren in de VS? Kort gezegd een cocktail van afnemende economische groei, stijgende inflatie, aanhoudende kredietcrisis, historisch laag consumentenvertrouwen en een afzwakkende arbeidsmarkt. Dat laatste is overigens een understatement, in diverse sectoren zien we steeds meer massaontslagen waardoor de negatieve spiraal wordt versterkt.

Bijkomend probleem is dat het medicijnkastje van Paulson en Bernanke leeg raakt. Voor het rentewapen is de inflatie veel te hoog en steunmaatregelen om ‘foreclosures' te voorkomen stellen de problemen mogelijk uit, maar lossen ze niet op. De schuldpositie van overheid en consument is simpelweg te groot om uit de stagnerende economie te kunnen financieren. Die bittere pil wordt echter niet geslikt.

Olievlek
Ondertussen verspreidt de kredietcrisis zich nog steeds als een olievlek over de mondiale reële economie. Hypotheekreuzen Fannie Mae en Freddie Mac kunnen alleen door overheidsdollars overeind worden gehouden. Banken mijden risico. "The collapse of the shadow banking system", voorspelde Bill Gross, topman van Amerika's grootste obligatiebelegger Pimco.

Beleggers reageren euforisch als banken, geschrokken van het Fortis debacle, ondanks miljardenverliezen geen kapitaalsuitbreiding aankondigen. En maar hopen dat de lucht het volgende kwartaal is opgeklaard. Autofabrikant Ford lijdt een kwartaalverlies van 8,7 miljard dollar (!) door afschrijvingen op haar financieringsmaatschappij. Creditcards, subprime deel twee...

Bill Gross voorspelt deze week dat de kredietcrisis de financiële sector tot 1.000 miljard dollar kan kosten. Indien dit niet opgevangen wordt met extra kapitaal is de consequentie verkoop van assets en het terugschroeven van nieuwe leningen, aldus Gross. Het laatste nieuws van Bloomberg is dat klanten geld aan het wegsluizen zijn bij Washington Mutual, één van Amerika's grootste banken.

Bodem gezet?
We zijn voorbij de bodem, schrijft Rob Koenders deze week. De brillenmannetjes van ING Private Banking zagen op 21 mei een AEX op 520 punten. "De bearmarkt al enkele weken geleden afgesloten en de AEX index bevindt zich in een nieuwe bullmarkt", stond er in hun glazen bol. Daar worden ze nu liever niet meer aan herinnerd. Zolang de fundamentals niet wijzigen blijf ik grotendeels liquide.

Een AEX op 350 lijkt me een mooi moment om gestaffeld wat kwaliteitsfondsen op te pikken. Financiële markten overdrijven echter niet alleen naar boven maar ook naar beneden. Een ‘paniekprikker' richting 300 punten acht ik niet uitgesloten. Zeker als we weer een ‘run on the bank' krijgen, zoals bij IndyMac. Ik wens u een prettige vakantie met veel zon en weinig aandelen.