MINNEAPOLIS - Een hoog opgelopen brandstofrekening heeft de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines in het tweede kwartaal in de rode cijfers doen belanden. Dat maakte het bedrijf, dat op korte termijn wil fuseren met branchegenoot Delta Air Lines, woensdag bekend.

Het verlies van Northwest, dat met KLM samenwerkt op lijnen tussen Europa en de Verenigde Staten, kwam uit op 377 miljoen dollar. Een jaar eerder verdiende het bedrijf nog 2,1 miljard dollar.

Northwest kondigde een nieuwe ontslagronde aan. Om kosten te besparen schrapt het bedrijf 2500 banen. Ook haalt het een aantal minder zuinige toestellen uit zijn vloot.

Luchtvaartcrisis
Northwest ging bijna kopje onder door de luchtvaartcrisis die volgde op de aanslagen in de VS op 11 september 2001. Pas vorig jaar kon het bedrijf weer op eigen benen staan, na lange tijd onder faillissementsbescherming te hebben gestaan.

Door de recente stijging van de brandstofprijs dreigt Northwest, net als veel Amerikaanse concurrenten, opnieuw in de problemen te komen. Het hoopt te kunnen overleven door samen te gaan met Delta.