NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen wisten vrijdag zware verliezen van eerder op de dag iets terug te brengen. Beleggers reageerden opgelucht op geruchten dat de noodlijdende hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac gebruik zouden kunnen maken van noodkrediet van de centrale bank.

Beleggers zijn bezorgd over de twee pilaren van de Amerikaanse hypotheekmarkt, die mogelijk op omvallen staan. Verder stond de handel onder druk door een nieuw record voor de olieprijs.

"Het komt erop neer dat we ons bevinden in een financiële tsunami. Dit is een storm die ons land nooit eerder zag", aldus een Amerikaanse handelaar.

Grens
De toonaangevende Dow-Jonesindex kwam vrijdag voor het eerst sinds juli 2006 even onder de psychologisch belangrijke grens van 11.000 punten. De index sloot 1,1 procent (128,48 punten) lager op 11.100,54 punten.

De breed samengestelde S&P 500-index noteerde 1,1 procent (13,90 punten) lager op 1239,49 punten. De technologiebeurs Nasdaq zakte 0,8 procent (18,77 punten) tot 2239,08 punten.

De olieprijs steeg vrijdag naar een nieuw record van bijna 147 dollar per vat. Dat komt onder meer door de politieke spanningen tussen Israël en Iran. Later zakte de olieprijs weer iets terug tot ongeveer 145 dollar per vat.

Hypotheekbanken
De hypotheekbanken Freddie Mac en Fannie Mae kelderden bij de opening van Wall Street met ruim 40 procent. Beleggers zijn bang dat de banken het hoofd niet boven water kunnen blijven houden. De twee banken zijn goed voor ongeveer de helft van de totale Amerikaanse hypotheekmarkt. Als de bedrijven omvallen, zou dat een nog grotere druk leggen op het financiële systeem en zouden er meer bedrijven die hypotheekgerelateerde producten in hun bezit hebben, in de problemen kunnen komen.

Na commentaar van de Amerikaanse minister van financiën Henry Paulson vrijdag, liepen de verliezen van de twee bankaandelen weer iets terug. Paulson sprak berichten tegen dat de Amerikaanse overheid de banken zou willen overnemen. Hij liet wel weten de banken "te willen steunen in hun huidige vorm." Paulson zei niet wat hij denkt te doen als de situatie bij de hypotheekbanken verslechtert.

Later kwamen er geruchten naar buiten dat de president van de Federal Reserve zou hebben gezegd dat de twee hypotheekbanken gebruik zouden kunnen maken van noodkrediet van de Fed. Fannie Mae verloor uiteindelijk 22 procent en Freddie Mac daalde met 3 procent.

Consumentenvertrouwen
Een meevallend cijfer over het consumentenvertrouwen in de maand juli, van de Universiteit van Michigan, kon de handel weinig steun geven. Het vertrouwen steeg met 0,2 punten tot 56,6. Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten ligt nog altijd op een historisch laag niveau.

Het aandeel General Electric steeg met 0,1 procent dankzij resultaten over het tweede kwartaal die voldeden aan de prognoses. De markt keek vol spanning uit naar de cijfers van het conglomeraat dat vaak als een goede barometer van de Amerikaanse economie wordt gezien. De winst uit voortgezette actviteiten bleef stabiel op 5,4 miljard dollar. Topman Jeffrey Immelt sprak van een "solide kwartaal"

Anheuser-Busch
Het aandeel van bierbrouwer Anheuser-Busch steeg met 8,6 procent, na geruchten dat het vriendschappelijke gesprekken zou voeren over een overname door de Belgisch-Braziliaanse branchegenoot InBev.

De euro noteerde op 1,5920, ten opzichte van 1,5895 dollar bij het slot van de Europese beurzen.