AMSTERDAM - Topman Jean-Paul Votron van Fortis stapt op. "De beslissing is met wederzijdse instemming en in het belang van het bedrijf genomen", aldus de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar.

Het bestuur van Fortis was vrijdag bijeen om de ophef die is ontstaan bij aandeelhouders na de aankondiging van enkele financiële noodmaatregelen eind vorige maand, te bespreken.
 
De rol van Jean-Paul Votron wordt voorlopig overgenomen door Herman Verwilst, die nu vice-CEO is. Het bestuur zal zowel binnen als buiten het concern op zoek gaan naar een nieuwe bestuursvoorzitter. De beslissingen moeten eerst nog goedgekeurd worden door toezichthouders CBFA in België en DNB in Nederland

Liquiditeitsproblemen 
Votron heeft vier jaar aan het roer gestaan van Fortis en was een belangrijke pion in de overname van ABN AMRO. De acquisitie van de bank in combinatie met de kredietcrisis bleek echter te duur te zijn voor Fortis, wat het bedrijf op ernstige liquiditeitsproblemen kwam te staan, die eind juni aan het licht kwamen.

De bestuursvoorzitter vertrekt niet met lege handen. Hij krijgt een financiële compensatie ter waarde van zijn huidige jaarlijkse basissalaris mee. Zijn basissalaris bedroeg in 2007 750.000 euro. Daarnaast ontving hij een bonus ter waarde van 2,5 miljoen euro 'vanwege zijn voorbeeldige leiderschap' in dat jaar.

De Fortis-topman is niet het eerste die zijn functie noodgedwongen neerlegt als gevolg van de kredietcrisis. Eerder rolden de koppen van onder meer UBS-bestuurder Wuffli, van bestuursvoorzitter O'Neal van zakenbank Merrill Lynch en Prince van Citigroep. In Nederland stapten bestuurders Michael Enthoven en Jurgen Stegmann van zakenbank NIBC op.