JOHANNESBURG - De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Royal Dutch Shell trekt zich terug uit Zimbabwe. Het olieconcern verkoopt zijn aandeel van 50 procent in een joint venture met British Petroleum aan het Zuid-Afrikaanse Engen Petroleum.

De beslissing om Zimbabwe te verlaten heeft niets te maken met de politieke situatie in het land of met de druk van de Britse overheid op bedrijven om zich terug te trekken, aldus woordvoerder Dennis Matsane van Shell Southern Africa in Johannesburg.

"Het is een strategische beslissing naar aanleiding van een onderzoek dat we vorig jaar gedaan hebben naar de winstgevendheid van alle down-stream activiteiten, dus aan de consumentenkant van de keten", aldus Matsane. Op basis daarvan heeft Shell besloten om zich te richten op markten waar de meeste winst is te behalen, en op het begin van de keten: de ontwikkeling van olie- en gasprojecten. Daar wil Shell 80 procent van alle investeringen doen.

Joint Venture
Shell had in Zimbabwe een aandeel van 50 procent in een joint venture met BP, waar onder de vlag van BP 74 benzinestations werden geëxploiteerd. Dit aandeel is verkocht aan Engen Petroleum, wat voor 80 procent in handen is van de Maleisische oliemaatschappij Petronas.

Engen neemt tevens de activiteiten van Shell in Lesotho over. Engen vertrouwt erop dat de economische situatie in Zimbabwe weer herstelt als de politieke rust is weergekeerd. "Er ligt nog steeds een goede infrastructuur", aldus Engen-directeur Rashid Yusof in de Zuid-Afrikaanse krant Business Day.