AMSTERDAM - Beleggers op de Europese beurzen vonden het woensdag weer de tijd rijp om in aandelen te stappen. Zij lieten zich vooral inspireren door het hogere slot van Wall Street maandag. Met name de financials waren gewild.

De AEX, de belangrijkste index in Amsterdam, sloot 8,04 punten, oftewel 2 procent, hoger op 410,83 punten. De MidKap-index herstelde 1,7 procent tot 555,21 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt klommen tussen de 1,3 en 1,6 procent.

Het positieve sentiment op Wall Street op dinsdag was te danken aan geruststellende woorden over de financiële sector van de president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken en een dalende olieprijs. De olieprijs liep woensdag gedurende de dag licht op, maar de stijging zette niet door. Een vat ruwe olie kostte 137,44 dollar.

Fortis
In de AEX-index waren de financiële fondsen, aandelen die hard onderuit zijn gegaan de afgelopen maanden, de koplopers. Bankverzekeraars ING en Fortis stegen 4,1 en 5 procent. Verzekeraar Aegon won 3,2 procent. In de MidKap stond Binckbank bovenaan met een plus van 4,8 procent.

TomTom, de producent van digitale navigatiekastjes, liet een klein herstel zien van 3,1 procent. Dinsdag had het aandeel nog 11,5 procent verloren na een somber rapport van een Amerikaanse zakenbank.

Randstad
Randstad was de grootste daler in de AEX met een verlies van 3,5 procent. Dat had te maken met een lager beleggingsadvies van zakenbank UBS.

In de MidKap-index won baggeraar Boskalis 3,7 procent. Het bedrijf kreeg een grote order uit Dubai. Ook bouwer BAM zat met een plus van 3,3 procent, in de kopgroep.

De olieprijs noteerde licht hoger op 136,73 dollar. De euro kostte 1,5735 dollar. Dinsdag bij het slot van de handel was de Europese eenheidsmunt nog 1,5650 dollar waard.