AMSTERDAM - De dure benzine en diesel jagen steeds meer automobilisten naar de motor. Ook de files en parkeerproblemen maken de tweewieler aantrekkelijker.

Dat meldden de Motorrijders Actie Groep (MAG) en de Europese organisatie van motorfabrikanten ACEM. "Een motor rijdt veel zuiniger dan de meeste auto's: al gauw 20 kilometer op een liter. En parkeren op de stoep wordt gedoogd in Amsterdam en veel andere steden", zegt voorzitter Nico Perk van de MAG woensdag.

Perk ziet de verkoop al een tijdje stijgen in Nederland en EU. "In de volle breedte is er een constante en forse toename over een aantal jaren te zien."

Motorverkoop
Cijfers van de ACEM tonen dat de motorverkoop in de EU bijna is verdubbeld naar een record van 1,5 miljoen stuks in 2007, tegen 800.00 stuks in 1997. Vooral tussen 2002 en 2007 was er een sterke groei met 32 procent.

Brancheorganisatie Bovag en RAI Vereniging meldden in januari al dat Nederlanders vorig jaar aanzienlijk meer gemotoriseerde tweewielers kochten dan in 2006. De verkoop steeg bijna 10 procent tot 16.228 exemplaren, terwijl de verkoop van brom- en snorfietsen zelfs met 17,7 procent toenam.

Lichte motoren
Vooral de verkoop van lichte motoren toe, zo blijkt uit de Europese cijfers. De verkoop van motoren zwaarder dan 125 cc stagneert al enkele jaren.

Dat motorrijders in Nederland vooralsnog worden vrijgesteld van kilometerheffing in 2012, heeft volgens voorman Nico Perk nog geen invloed. Hij verwacht daarvan ook geen explosieve toename: "Daarvoor ligt de drempel voor motorrijden te hoog. Mensen die files willen ontwijken, doen dat al."

Verkeersslachtoffers
De MAG bestrijdt ook schattingen dat het aantal verkeersslachtoffers onder motorrijders relatief gaat toenemen. Jongeren mogen over enkele jaren niet meer direct op een zware motor stappen. De EU heeft de rijbewijsregels hiervoor recent verzwaard.

Onder druk van MAG heeft de EU bovendien het ontwerp van nieuwe vangrails veiliger gemaakt voor motorrijders.

In Nederland zijn ruim 600.000 motoren geregistreerd. Schatting is dat 400.000 daarvan echt met enige regelmaat de weg op gaan. De Motorrijders Actie Groep (MAG) vertegenwoordigt zeventig motorclubs in Nederland, evenals ruim 6000 directe leden.