ARLINGTON - Grote financiële instellingen op Wall Street kunnen mogelijk langer gebruik maken van de kredietfaciliteit die de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, eerder dit jaar heeft opengesteld. Dat heeft Fed-voorzitter Ben Bernanke dinsdag gezegd.

Bernanke liet weten dat de bank momenteel onderzoekt wat ze kan doen als de "huidige ongewone omstandigheden op de kredietmarkten" aanhouden. De beurzen op Wall Street reageerden dinsdag positief op de opmerkingen van Bernanke. De toonaangevende Dow-Jonesindex stond een half uur na opening op een bescheiden winst.

Bernanke pleitte tegelijkertijd voor strengere wetgeving om het toezicht op financiële instellingen te vergroten. Volgens Bernanke tonen de enorme afschrijvingen en verliezen die de banken hebben moeten incasseren dat de huidige regulatie onvoldoende is gebleken om de financiële stabiliteit te behouden.

De Fed werkt op dit moment al samen met de Amerikaanse financiële toezichthouder en de regering om strengere regels voor de financiële wereld op te stellen.