BRUSSEL - Het Brusselse voorstel om het lage btw-tarief toe te staan op meer producten, stuit op verzet van vooral Duitsland en Denemarken. Dat bleek bij EU-beraad van ministers van Financiën van de 27 EU-landen dinsdag in Brussel. Bij EU-besluiten over belastingen heeft elk land een vetorecht.

Eurocommissaris Laszlo Kovacs (Belastingen) had maandag een lange lijst producten en diensten voorgesteld, waarop landen na 2010 de vrijheid krijgen het lage tarief te heffen. Het gaat om zaken als luiers, luisterboeken, restaurants, bouw en gehandicaptenproducten.

Minister Wouter Bos (Financiën) is positief, vooral omdat luisterboeken naar het lage tarief mogen. Over de gevolgen voor Nederland wil hij pas beslissen, zodra het plan op EU-niveau is aangenomen. Bos zei schertsend dat hij de kans van slagen op 25/27e schatte, doelend op de 25 voor- en twee tegenstanders.

Inkomsten
Zijn Duitse collega Peer Steinbruck is tegen, omdat hij vreest miljarden euro's btw-inkomsten mis te lopen als Duitse restaurants niet meer het hoge tarief heffen. Steinbruck verzette zich dinsdag zo fel, dat een diplomaat zijn actie omschreef als "een tackle op enkelhoogte". Duitsland kreeg daarbij steun van Oostenrijk, dat liever een heel ander btw-systeem wil.

Denemarken is principieel tegen het lage btw-tarief. Als enige EU-land heeft Denemarken zelf geen laag btw-tarief, zoals de 6 procent in Nederland.

Diplomaten in Brussel verwachten al eind dit jaar pittige discussies over het voorstel, dat in 2011 zou moeten ingaan. Huidig EU-voorzitter Frankrijk wil naar verwachting goede sier maken met het plan. De Fransen zelf rekenen erop dat ze minder btw mogen gaan betalen in restaurants.