AMSTERDAM - Bedrijven lossen steeds vaker hun personeelstekorten op door zieke werknemers terug te halen naar de zaak. Ze worden dan ingezet voor taken die ze nog wel kunnen uitoefenen.

Dit signaleert ArboNed. "Werknemers die zich ziek hebben gemeld kunnen vaak nog aan de slag in een andere functie, die ze met kun klachten nog wel gemakkelijk kunnen uitoefenen," zegt Willem van Rhenen, bedrijfsarts en manager bij ArboNed. Zieken zitten nu nog vaak thuis tot ze weer helemaal op de been zijn.

Van Rhenen ziet steeds meer bedrijven die bijvoorbeeld de magazijnmedewerker met schouderklachten vragen naar de zaak te komen. "Daar kan hij prima de receptioniste vervangen die een paar maanden met zwangerschapsverlof is." Tot nu toe deden bedrijven dat niet zo snel. Het was net zo gemakkelijk de receptioniste te vervangen door een uitzendkracht of een werknemer met een tijdelijk contract. Die worden nu echter steeds schaarser.

Zieken
Gemiddeld laten werknemers nu door ziekte 3,54 procent van de werktijd verstek gaan. Acht jaar geleden was dat nog 6,2 procent. Volgens Van Rhenen moet het inzetten van zieken natuurlijk wel zorgvuldig gebeuren. "Als we mensen te vroeg aan het werk zetten of in een verkeerde functie, krijgen ze juist meer klachten. Dat schiet niet op."