SCHIPHOL - Ondanks de verslechterde marktomstandigheden heeft de Nederlandse luchtvaartbranche een nieuwe speler gekregen. Roland Kortenhorst, die tot voor kort namens het CDA in de Tweede Kamer zat, presenteerde zijn bedrijf Sky-taxi, dat met kleine jets de zakelijke markt hoopt te veroveren.

Kortenhorst gaat de concurrentie aan met onder anderen de Rotterdamse zakenman Leendert Bikker, die eerder dit jaar soortgelijke plannen ontvouwde met zijn bedrijf Bikkair. Sky-taxi verwacht in de tweede helft van augustus zijn eerste toestel in ontvangst te nemen. In september kunnen de eerste passagiers aan boord. De vloot moet volgend jaar zomer zijn gegroeid tot vijf toestellen.

Het lijkt een ongelukkig moment om een nieuw luchtvaartbedrijf op te zetten. De gewone maatschappijen zien hun brandstofrekening de pan uitrijzen terwijl de groei van het aantal passagiers lijkt te stagneren door de onzekere economische omstandigheden. De internationalisering van het zakenleven zal echter doorzetten, ook bij economische tegenwind, verwacht Kortenhorst.

Brandstofkosten
De fors stijgende brandstofkosten zijn een extra uitdaging, geeft Kortenhorst toe. Maar de Cessna Citation Mustang waarmee Sky-taxi gaat vliegen, is een erg zuinig toestel, benadrukte hij. Bovendien ziet Kortenhorst door de hoge brandstofprijs juist kansen ontstaan omdat het netwerk van reguliere luchtvaartmaatschappijen de komende tijd vermoedelijk wat wordt uitgedund.

Kortenhorst was voor zijn politieke loopbaan als ondernemer actief in de scheepsbouw. Dat bracht veel zakelijke reizen met zich mee. "Ik was vaak twee of drie dagen van huis voor een gesprek van vier uur", aldus de zakenman. Daar wilde de oud-parlementariër verandering in brengen.

Sky-taxi
De lichte toestellen van Sky-taxi, vierzitters met een bereik van 2100 kilometer, kunnen in Europa ongeveer 1200 vliegvelden bereiken. Dat zijn er fors meer dan de circa 140 luchthavens die door gewone luchtvaartmaatschappijen worden bediend. Daardoor kan Sky-taxi zijn klanten dichter bij hun bestemming afzetten, zonder tijdrovende overstappen.

Bedrijven kunnen de toestellen van Sky-taxi charteren voor een prijs tussen de 3,5 en 5 euro per gevlogen kilometer. Voor dat bedrag brengt de vervoerder maximaal vier mensen van A naar B. "Bij ons aan boord geen champagne of gerookte zalm", aldus Kortenhorst. "Wij willen gewoon een goede, professionele vervoersdienst zijn, die ook scherp is in de kosten."