ZOETERMEER - Wegvervoerders vrezen dat wegtransport exorbitant duurder wordt. Brancheorganisaties TLN en EVO waarschuwen dat ze op kosten worden gejaagd door een voorstel van de Europese Commissie dinsdag.

Voorstel is om wegvervoerders voortaan te laten betalen voor luchtvervuiling, files en herrie. Wagens die veel overlast geven moeten meer betalen.

Volgens berekeningen van EVO en TLN kunnen de tarieven oplopen met maar liefst 74 cent per gereden kilometer: "Voor een standaardvrachtauto (met Euro 3 motor) zal de heffing voor luchtvervuiling al gauw zo'n 7 cent per kilometer bedragen, terwijl voor de files zelfs 65 cent in rekening wordt gebracht. Voor geluid kan er 's nachts nog 2 cent per kilometer bij komen."

4 cent
Brussel schat de verhoging gemiddeld 4 cent per kilometer. Het effect op de economie zou amper meetbaar zijn, aldus de Commissie. EVO en TLN vindt die schatting "zeer aan de lage kant". De organisaties waarschuwen dat de 'vergroeningsmaatregel' van de EU leidt tot hogere prijzen voor consumenten. "Zonder dat het milieu hier ook maar enig profijt van heeft."