AMSTERDAM - Kandidaten Barack Obama en John McCain hebben in de strijd om het Amerikaanse presidentschap de economie tot belangrijkste speerpunt van deze week gebombardeerd. Ze dingen vooral naar de gunst van de werknemer.

De twee presidentskandidaten zien zich geconfronteerd met problemen als de kredietcrisis, stijgende brandstof- en voedselprijzen en een economie die op zijn gat ligt. Om de kiezer voor zich te winnen, hebben ze beide een breed pakket aan economische maatregelen samengesteld, meldt the Wall Street Journal

McCain richt zich met zijn plannen op het omlaag brengen van de kosten voor energie en het snijden in bepaalde belastingen, terwijl Obama een stimuleringspakket voorstaat waarin een reductie voor de belastingbetaler centraal staat.

Onzeker
Hoewel de voorgestelde maatregelen populair zullen zijn onder het 'gewone' volk, lijken ze niet ontworpen om de geplaagde Amerikaanse economie een steuntje in de rug te geven. De kans dat bepaalde voorstellen langs het Congres, oftewel de volksvertegenwoordiging, zullen komen, is dan ook niet groot. Vooral de ideeën van Obama gaan een onzekere toekomst tegemoet.  

Terwijl Obama zijn republikeinse rivaal bekritiseert vanwege het overnemen van te veel mislukte maatregelen van president Bush, doet de democratische kandidaat intussen hetzelfde met zijn stimuleringsmaatregelen.

Schrappen
Obama wil onder meer de belasting voor families die minder dan 250.000 dollar per jaar verdienen, niet verhogen en alle inkomstenbelastingen voor gepensioneerden die minder dan 50.000 dollar per jaar binnenhalen, schrappen. Ook wil hij kleine bedrijven sparen. De democraat wil zijn plannen bekostigen door de geldverslindende oorlog in Irak te beeïndigen; die kost belastingbetalers zo'n 100 miljard per jaar.

McCain ziet meer in langetermijn-maatregelen, waaronder het uitbreiden van de olieboringen voor de Amerikaanse kust en het ontwikkelen van nieuwe kerncentrales. Volgens deskundigen zal het meer dan 10 jaar duren voordat de voorstellen vruchten af zullen werpen en volgens de zakenkrant denkt Obama er ongeveer hetzelfde over: "Het heeft nooit gewerkt, het zal nooit werken en het is tijd om iets anders te proberen."