AMSTERDAM – Er komt een einde aan de torenhoge winsten van drinkwaterbedrijven. Daardoor kan de prijs van het drinkwater omlaag. “Consumenten gaan eindelijk een eerlijke prijs betalen”, zo meldt de Consumentenbond dinsdag.

De Consumentenbond, de Vereniging Eigen Huis en de Vereniging Energie- en Watergebruikers (VEMW) hadden bij de Tweede Kamer aangedrongen op een einde aan de oppotting van geld bij de drinkwaterbedrijven.

De Kamer heeft een aantal punten toegevoegd aan de Drinkwaterwet. Zo moeten drinkwaterbedrijven gaan interen op hun financiële reserves en wordt de jaarlijkse winstuitkering voor aandeelhouders gemaximeerd.

Toezicht
De Consumentenbond had ook gepleit voor onafhankelijk toezicht op de drinkwatersector, zoals ook het geval is in de wereld van elektriciteit, gas, kabel en telefonie. Dat voorstel heeft het echter niet gehaald.

Volgens de bond blijkt uit onderzoek dat de waterbedrijven in 2006 een gezamenlijke winst boekten van ruim 240 miljoen euro, dertig procent meer dan in 2005. Ook de winstuitkering aan aandeelhouders zoals gemeenten en provincies steeg met dertig procent tot 67 miljoen euro.