AMSTERDAM –Het Duitse mkb gaat steeds meer een centrale rol spelen bij fusies en overnames. Dat zegt Kai Lucks, voorzitter van het Bundesverband Fusies en Overnames in Frankfurt volgens de EVD.

 In 2007 vonden ter waarde van ongeveer 160 miljard euro transacties plaats waaraan Duitse bedrijven deelnamen. Dit komt neer op vijf procent van de wereldmarkt. Ter vergelijking: de Verenigde Staten heeft een aandeel van twintig procent.

De grootste transactie was de overname van het Britse Hanson door bouwstoffenproducent Heidelberg Cement (veertien miljard euro).

Branches
In 2007 werden de tien topdeals in Duitsland gedaan in de bouwstoffenbranche, de automobielindustrie, het verzekeringswezen, het bankwezen, de medische technologiesector, de farmaceutische industrie en de softwaresector.

Maakten transacties van het mkb voorheen nog dertig procent van het marktvolume uit, inmiddels is een aandeel van vijftig procent bereikt. Het Bundesverband Fusies en Overnames telde in 2007 in totaal 2.418 transacties van het Duitse mkb.