AMSTERDAM - Ruim drie op de tien Nederlanders blijven hetzelfde werk doen als zij donderdag de jackpot in de Staatsloterij van 25 miljoen euro winnen.

Veertien procent stopt helemaal met werken, schrijft Dag dinsdag op basis van een peiling van Maurice de Hond. Tien procent zou een eigen bedrijf beginnen. Ruim een kwart van de bijna 1300 ondervraagden wil na winst emigreren.

Ruim zeven op de tien respondenten zijn voornemens de jackpot te delen. Vrouwen zijn volgens de peiling daarbij guller dan mannen. Zo'n 45 procent van de ondervraagden zou geld geven aan hun kinderen, de helft aan hun ouders en aan broers en zussen. Bijna vier op de tien Nederlanders zouden vrienden laten delen in de buit.

Bevriend
Bijna een derde van de ondervraagden vreest dat mensen 'iets van ze willen' wegens de winst van de jackpot. Negen procent denkt dat mensen bevriend met ze willen zijn om het gewonnen geld.

Niet eerder in de loterijgeschiedenis was de jackpot zo groot. De hoogste prijs die de Staatsloterij tot nu toe uitkeerde was twintig miljoen euro. Over de prijs van donderdag hoeft geen belasting te worden betaald.