PHILIPSBURG - De Eilandsraad van Sint Maarten is maandagmiddag (lokale tijd) akkoord gegaan met de instelling van een toezicht op de financiën van het eiland.

Het toezicht is voor Nederland een belangrijke voorwaarde in het proces van staatkundige herstructurering van de Nederlandse Antillen. Eerder ging Curaçao al akkoord.

De aangenomen Algemene Maatregel van Bestuur financieel toezicht houdt in dat de begrotingen van de eilanden de komende jaren nauwgezet tegen het licht wordt gehouden door een op Curaçao gevestigd college financieel toezicht. Het college staat onder leiding van voorzitter Hans Weitenberg, oud-directeur van het Centraal Planbureau.

Autonoom
Sint Maarten en Curaçao willen autonome landen worden binnen het Koninkrijk. Nederland gaat daarmee alleen akkoord als de rechtshandhaving en de financiële structuur worden verbeterd. Het laatste punt lijkt nu met het aannemen van de Algemene Maatregel geregeld. De Rijksministerraad bespreekt vrijdag 11 juli het instellen van het toezicht.

Op Curaçao is de oppositie fel tegen de maatregel, omdat die wordt gezien als een vorm van 'rekolonisatie'. De aanname van het voorstel leidde twee weken geleden tot heftige demonstraties op het eiland, waarbij wegen moesten worden afgezet. Nadat het voorstel 's avonds laat werd aangenomen, zochten groepjes boze demonstranten ruzie in de buurt van cafés waar veel Nederlanders komen. Een Antilliaanse man liep daarbij een schedelbasisfractuur op.

Op Sint Maarten was maandag daarentegen geen demonstrant te zien. De behandeling in de Eilandsraad duurde nog geen uur. Daarna werd de maatregel unaniem aangenomen.