NEW YORK - Wall Street sloot maandag, na een zeer beweeglijke handelssessie, negatief. Aanvankelijk gaven een lagere olieprijs en wat bedrijfsnieuws redenen voor optimisme, maar al snel kregen de zorgen over de kredietcrisis de overhand.

Toch namen de koersdalingen aan het einde van de handel wat af. De Dow-Jonesindex sloot op een stand van 11.231,96 punten, een verlies van 56,58 punten ofwel 0,5 procent. De breed samengestelde S&P 500-index zakte 10,59 punten (0,8 procent) tot 1252,31 punten. Schermenbeurs Nasdaq eindigde 0,1 procent lager op 2243,32 punten.

Vooral de financials hadden het zwaar. Op de lijst van Dow-fondsen verloren Citigroup, JPMorgan Chase en Bank of America tussen de 2,5 en 3,9 procent. Zakenbank Merrill Lynch werd 2,4 procent lager gezet.

Hypotheekcrisis
De hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac zaten in de hoek waar de zwaarste klappen vielen. Beleggers vrezen voor grote verliezen bij de opkomende kwartaalcijfers wegens de voortslepende hypotheekcrisis. Daarnaast is de markt bang dat ze extra kapitaal moet aantrekken om de crisis te doorstaan. Fannie Mae maakte een smak op Wall Street van ruim 16 procent. Freddie Mac kreeg zelfs een koersverlies voor de kiezen van bijna 18 procent.

De aandelenkoers van Suntrust, de op zes na grootste bank in de Verenigde Staten, ging 8,5 procent onderuit tot het laagste niveau in twaalf jaar tijd. Dat had deels te maken met een somber analistenrapport over het concern.

Het aluminiumconcern Alcoa, dat dinsdag de aftrap voor het tweedekwartaalcijferseizoen in de Verenigde Staten verzorgt, eindigde met een plus van 1,9 procent. Daarmee stond Alcoa bovenaan de Dow-Jonesindex.

Aankoop
General Motors noteerde een plus van 1,2 procent. De autofabrikant stuurt volgens de media binnenkort nog eens duizenden werknemers de laan uit.

General Electric boekte een winst van 0,7 procent. Maandag werd bekend dat mediadochter NBC Universal het eens is geworden over de aankoop van televisiezender The Weather Channel.

Bij de technologiefondsen maakte Yahoo! een koerssprong van 12 procent. Softwarereus Microsoft is bereid de overnamegesprekken met de internetonderneming onmiddellijk te hervatten, op voorwaarde dat het bestuur van de onderneming wordt vervangen. Begin mei werden gesprekken tussen de twee partijen over een overname van Yahoo! afgebroken, omdat het bod van Microsoft van 47,5 miljard dollar te laag werd bevonden.

Olieprijs
De prijs voor een vat olie ging maandag scherp omlaag met 3 procent tot 141,71 dollar. Vorige week dreigde de olieprijs nog door de grens van 150 dollar te breken. Oliereus ExxonMobil verloor maandag 1,5 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,5720 dollar tegen 1,5750 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag.