AMSTERDAM - Philips staakt in de loop van dit jaar de productie van computerbeeldschermen. Het elektronicabedrijf draagt die activiteiten over aan TPV Technology in Hongkong, zo maakte het dinsdag bekend.

Philips en TPV hebben een licentieovereenkomst gesloten. Het Aziatische bedrijf gaat wereldwijd monitors aan de man brengen onder de merknaam Philips. Het Nederlandse concern sloot eerder een soortgelijke overeenkomst met het Japanse Funai over de productie van televisies voor de Amerikaanse markt.

De maatregel moet bijdragen aan een hogere winstgevendheid van het Philips-onderdeel dat beeldschermen maakt. Philips ligt naar eigen zeggen voor op schema met de uitvoering van een plan dat daarvoor moet zorgen. Het concern neemt in het kader van dat plan in het tweede kwartaal een last van 66 miljoen euro.

Royalties
Vorig jaar haalde de monitortak van Philips, IT Displays, een omzet van 600 miljoen euro. Voortaan krijgt het bedrijf royalties uitbetaald. De hoogte daarvan hangt af van de omzet die TPV behaalt uit de verkoop van Philips-beeldschermen. TPV kocht in 2005 al een deel van de beeldschermentak van Philips.