AMSTERDAM - De Europese beurzen zaten maandag weer in de lift. Na stevige verliezen vorige week stegen de aandelenmarkten onder aanvoering van de energiefondsen. Een positieve opening van Wall Street gaf een extra impuls.

De AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, sloot met een winst van 7,76 punten, ofwel 1,9 procent, op een stand van 411,12 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen won 1,7 procent op 563,60 punten. Parijs, Frankfurt en Londen herstelden tussen de 1,8 en 2 procent.

"De stemming was positief. De markt heeft even zijn buik vol van al het slechte nieuws", zei Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

Energie
De energiefondsen presteerden in heel Europa bovengemiddeld, ondanks een gedaalde olieprijs. In Parijs won energieconcern Suez 5 procent en ging olieconcern Total 2,5 procent vooruit. In Londen ging BP 3,7 procent omhoog, terwijl Shell in Amsterdam 3,1 procent klom.

Heineken was de grootste verliezer in de AEX met een 2 procent lagere aandelenkoers. De brouwer liet beleggers schrikken met het nieuws dat het de winstcijfers van de Britse dochter Scottish & Newcastle herziet.

DSM
Ook chemieconcern DSM moest inleveren. Het bedrijf kondigde voorbeurs aan dat het last heeft van een productieonderbreking. Dit kost DSM 25 tot 30 miljoen euro die in de resultaten van het derde kwartaal zullen verschijnen. De koers van het aandeel daalde 1 procent.

Uitzendconcern Randstad ging aan kop in de AEX met een winst van 4,2 procent op 20,63 euro. Volgens Van der Stee had dit vooral te maken met technisch herstel van het aandeel. "Ruim een maand geleden stond het aandeel nog op bijna 30 euro", aldus de analist.

Randstad
Randstad profiteerde maandag ook van een verhoging van het beleggingsadvies door Petercam. Bovendien kondigde de Britse branchegenoot Michael Page aan in het tweede kwartaal een winststijging van 26 procent te hebben geboekt.

Bij de middelgrote fondsen ging het voedingsmiddelenconcern CSM aan kop met een winst van 5,6 procent. Een duidelijke reden voor deze koerssprong was er niet.

Olie
De olieprijs daalde gedurende de dag ruim 3 procent tot 140,33 dollar. Vrijdag had de prijs van een vat ruwe olie nog een recordstand bereikt van 145,85 dollar. Op de valutamarkt noteerde de euro 1,5655 dollar tegen 1,5700 dollar aan het einde van de handel vrijdag.