AMSTERDAM - Microsoft is toch geïnteresseerd in een volledige of gedeeltelijke overname van Yahoo. Maar dan moet de huidige leiding wel het veld ruimen.

Dat beweert de opstandige investeerder Carl Icahn, die op een aandeelhoudersvergadering op 1 augustus wil proberen het bestuur onder leiding van medeoprichter Jerry Yang van Yahoo te laten wegstemmen. Volgens de Wall Street Journal zou Microsoft-topman Steve Ballmer Icahn onlangs duidelijk hebben gemaakt dat hij niet met de huidige bedrjfsleiding wenst te onderhandelen.

Bod
Microsoft trachtte de afgelopen maanden tevergeefs om het noodlijdende internetbedrijf over te nemen. Het bood bijna 45 miljard dollar voor Yahoo, maar Yangs bestuur vond dat te weinig. Ook een verhoogd bod van 47,5 miljard, of een gedeeltelijke overname van zijn zoek- en advertentie-activiteiten, zag Yahoo niet zitten.

Carl Icahn geeft leiding aan een opstand van aandeelhouders, die teleurgesteld zijn over het afketsen van de overname. Hij wil de huidige leiding vervangen door een bestuur dat moet proberen de verkoop van het bedrijf alsnog doorgang te laten vinden.

Toestemming
Volgens Ballmer zou een gehele of gedeeltelijke overname van Yahoo geruime tijd in beslag nemen, bijvoorbeeld om toestemming te krijgen van de Amerikaanse en Europese concurrentieautoriteiten. In de tussentijd zou veel kapitaal verloren kunnen gaan door het vermeende 'mismanagement' van Yangs bestuur. Alleen als dat het veld ruimt, zou Microsoft tot een hernieuwde overnamepoging bereid zijn.

Microsoft bevestigt de belangstelling in een persmededeling.

Steun
De steun van Microsoft voor Icahn zal de miljardair goed uitkomen. Icahns zwakke plek in de strijd om de gunst van de aandeelhouders was tot nu toe dat hij in de ogen van veel beleggers geen plausibel alternatief leek te hebben voor het beleid van Yang, nadat Microsoft liet weten niet langer in Yahoo te zijn geïnteresseerd.