LONDEN - Bierbrouwer Heineken herziet de winstcijfers van de Britse dochter Scottish & Newcastle. Dat bevestigde een woordvoerster naar aanleiding van een bericht in The Sunday Telegraph. De brouwer past ze aan, omdat het concern een strengere boekhouding hanteert dan Scottish & Newcastle.

Heineken liet in een analistenbijeenkomst in Londen weten de herziene cijfers bij de bekendmaking van de halfjaarresultaten in augustus te presenteren. "Het is gebruikelijk dat je de cijfers van een overgenomen partij herziet na een overname", aldus de woordvoerster. Ze wilde niet ingaan op de hoogte van de herziening. Volgens analisten zou het kunnen gaan om bijstelling naar beneden met 10 procent.

Volgens een analist van zakenbank Theodoor Gilissen zullen in ieder geval de afschrijvingen onder de boekhoudregels die Heineken hanteert hoger uitvallen, waardoor de winst negatief wordt beïnvloed. Het Verenigd Koninkrijk is een zorgenkindje voor Heineken, zo stelde de analist in een rapport. Al enkele jaren is in het land sprake van volumedaling. Met de overname van Scottish & Newcastle eerder dit jaar, is de blootstelling aan verzadigde West-Europese biermarkten toegenomen.

Heineken
Heineken heeft maar kort de tijd gehad om boekenonderzoek te doen, zo stelde een analist in The Sunday Telegraph. "Ze hadden het gevoel dat ze de activiteiten die ze kochten goed kenden", aldus de analist tegen de krant.

De Nederlandse brouwer nam Scottish & Newcastle samen met het Deense Carlsberg over voor een gezamenlijk bedrag van 7,8 miljard pond (10,4 miljard euro) voor. Heineken legt voor zijn deel ongeveer 6,1 miljard euro op tafel, waarmee het de grootste overname in de geschiedenis van de brouwer is.