AMSTERDAM - In de tweede week van het halfjaarcijferseizoen domineren nog steeds de macro-economische data uit onder meer de Verenigde Staten de agenda. Komende week moeten beleggers het doen met een nog relatief lege agenda.

De vraag is of de AEX, de hoofdgraadmeter in Amsterdam, omlaag zal gaan tot onder de 400 punten of toch weer de weg omhoog zal vinden. Vorige week bereikte de AEX een dieptepunt van net boven de 400 punten.

Corné van Zeijl hecht echter weinig waarde aan de grens. "Ik denk niet dat de koersen daar veel door zullen worden beïnvloed", aldus de fondsmanager bij SNS Asset Management. Onder meer de beurs in Duitsland is volgens hem richtinggevend voor de beurzen in Amsterdam. "Als de beurs in Duitsland omlaag gaat, dan gaan de beurzen hier mee."

Economie
Beleggers richten hun blik met name op de cijferstroom uit de economie. Dinsdag maakt brancheorganisatie van uitzenders ABU de omzet en het aantal gewerkte uren over het eerste halfjaar bekend. Deze gegevens kunnen voorspellend zijn voor de toekomstige economische toestand in Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakt donderdag de omzet- en productiecijfers van de Nederlandse industrie over mei bekend.

Het belangrijkste cijfer is echter dat van het Amerikaanse consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan over de maand juli. Vrijdag wordt dat bekendgemaakt. "Er wordt een verdere daling verwacht en dat zal natuurlijk een impact op de beurs hebben. De consument is al somber en de vraag is in hoeverre dat is veranderd", aldus Van Zeijl.

Halfjaarcijfers
Komende week presenteren onder meer de Amerikaanse bedrijven General Electric, Alcoa en Pepsi hun tweedekwartaalcijfers. In Nederland publiceert bouwbedrijf Ballast Nedam de halfjaarcijfers.

De Taiwanese chipfabrikant TSMC komt dinsdag met omzetcijfers. "Dit is een indicator van hoe het met de technologiesector in het algemeen gaat", aldus Van Zeijl. Volgende week laten Philips en ASML weten hoe het er met hen voor staat.