MILAN - Bij Alitalia worden mogelijk vijf- tot zesduizend banen geschrapt als onderdeel van een grootscheepse reddingspoging voor de noodlijdende vliegtuigmaatschappij. Dat meldde de Italiaanse krant Corrière della Sera zondag.

Een Italiaanse zakenkrant, Il Sole 24 Ore, sprak zelfs van acht- tot tienduizend ontslagen. Italiaanse kranten maakten eerder melding van het schrappen van vier- tot vijfduizend banen.

Alitalia, voor ongeveer de helft in handen van de Italiaanse regering, krijgt volgens Corrière della Sera een kapitaalinjectie van 700 miljoen tot 800 miljoen euro van ongeveer tien Italiaanse zakenmensen.

Reddingsplan
De bank Intesa Sanpaolo, die in opdracht van de Italiaanse regering bezig is met het reddingsplan, komt naar verwachting half augustus met het plan naar buiten. Daarbij is volgens Corrière della Sera onduidelijk of de bank zelf ook een belang neemt in Alitalia.

Alitalia, dat vorig jaar een verlies had van 495 miljoen euro, wordt in leven gehouden door een grote lening van de Italiaanse overheid. De Europese Commissie onderzoekt of de lening ter waarde van 300 miljoen euro wel mag.

Een overnamepoging door luchtvaartmaatschappij Air France-KLM eerder dit jaar mislukte, omdat de Italiaanse bonden het gestelde banenreductieplan afwezen. Na het mislukken van de gesprekken sneedt Alitalia in het aantal vluchten in Milan om de verliezen te verminderen.