AMSTERDAM - Justitie moet zich vaker richten op het bestrijden van witwassen en op het ontnemen van crimineel vermogen. De extra hoeveelheid werk die dat met zich meebrengt, kan eenvoudig worden terugverdiend.

Dat heeft landelijk 'witwasofficier' Eric Noordhoek zaterdag gezegd in een interview in Het Parool. "Vrijwel alle criminaliteit draait om geld", aldus Noordhoek. "Toch gebeurt het nog veel te weinig dat wiswaspraktijken en ontneming van crimineel vermogen aan de orde worden gesteld." Met ontneming van crimineel vermogen worden misdadigers extra afgeschrikt.

Vervolging van witwaspraktijken is volgens Noordhoek veel eenvoudiger dan wordt verondersteld. "Elk bezit van vermogen met criminele herkomst is al een vorm van witwassen", aldus Noordhoek.

Vrij spel
De Algemene Rekenkamer stelde vorige maand dat witwassers in Nederland vrij spel hebben. Daarmee is Noordhoek het niet eens. "Vorig jaar hadden we 756 dagvaardingen wegens witwassen en 196 veroordelingen. Nog 514 zaken zijn onder de rechter. Dat zijn forse aantallen."