AMSTERDAM - Naast het .be domein beschikken de zuiderburen binnenkort wellicht over een tweede domein. Vlaanderen pleit voor de domeinextensie .vla.

Minister-president Kris Peeters van de Christen-Democratisch en Vlaams partij heeft beloofd deze mogelijkheid te onderzoeken naar aanleiding van vragen van Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker. De regio's wil op deze manier een betere online identiteit bewerkstellingen.

De stap volgt na het besluit van de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann) vorige maand om de uitgifte van nieuwe domeinextensies vrij te geven. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om meer extensies aan te vragen dan nu vrijgegeven zijn, zoals .vla of zelfs .vlaanderen.

Friesland
Demesmaeker is niet de enige die z'n zinnen heeft gezet op een dergelijke domeinextensie. Ook in Den Haag en de provincie Friesland is er een roep voor eigen domeinextensies.

De Haagse gemeenteraadsfractie van GroenLinks wil dat de gemeente de domeinnaamextensies .denhaag en .thehague registreert, terwijl de Provinciale bestuurders in Friesland azen op .frl. Vooral dit laatste nieuws is opmerkelijk aangezien nieuws over een .frl-extensie twee jaar geleden nog een 1 aprilgrap bleek.