MAARSSEN - De regionale kranten van uitgeverij Wegener staken volgende week niet. Dat heeft algemeen secretaris Thomas Bruning van journalistenvereniging NVJ vrijdag gezegd na langdurig overleg met de leiding van het concern.

In het beraad werd besloten een omstreden bezuinigingsplan, waarin honderden banen op de tocht staan, van tafel te vegen.

Samen met de Wegener-leiding, (hoofd)redacties en de NVJ moet er rond 1 september een nieuw plan liggen. Daarin zal niet langer sprake zijn van tussen de 395 en 465 banen die worden geschrapt. Ook de eerder gestelde rendementseis van 20 procent zal er niet in voorkomen.

Afkoeling
"Rond september hebben we het over een rendementseis die reëeler is en die nodig is voor continuering van het bedrijf. Tot die tijd bouwen we een afkoelingsperiode in. Alle redactieraden van de zeven Wegener-kranten hebben ingestemd met dit onderhandelingsresultaat", schetst de NVJ-secretaris.

De redacties van kranten als De Gelderlander, Tubantia en Brabants Dagblad kwamen eerder in het geweer omdat ze de banenreductie te groot vonden en de rendementseis absurd. Die eis zou alleen maar zijn ingegeven door de wens van Mecom, de Britse eigenaar van Wegener, om meer winst te maken. De redacties stelden een ultimatum dat maandag om 12.00 uur zou aflopen. Als niet tegemoet zou worden gekomen aan hun eisen, zouden stakingen volgen.