AMSTERDAM - Nederlanders brengen gemiddeld een uur per dag op internet door. Dat blijkt uit cijfers die de Stichting Internetreclame (STIR) bekendgemaakt heeft.

De surfpopulatie is in de eerste helft van 2008 met 3 procent gestegen, terwijl de tijd die online werd doorgebracht met 9 procent toenam. Inmiddels begeeft  83 procent van de Nederlandse bevolking van 13 jaar en ouder zich op internet.

Vooral vijftigplussers zijn meer gaan surfen. De gemiddelde tijd die zij op internet doorbrengen, nam toe van 3 uur per week tot 3,6 uur per week, terwijl de internetpenetratie binnen deze groep steeg van 59 procent naar 64 procent.

Fanatiek
Personen in de leeftijdsgroep van 13 tot 34 jaar zijn de meest fanatieke surfers. Met een internetpenetratie van 100 procent, zijn zij gemiddeld 11 uur per week online. Hun aandeel in de totale surftijd bedraagt meer dan 60 procent.   

Wanneer voor de berekening van de gemiddelde surftijd de mensen die niet online zijn buiten beschouwing worden gelaten, komt deze uit op 8,5 uur per week, oftewel 1,2 uur per dag. In totaal nam de internetconsumptie in de eerste zes maanden van dit jaar toe met bijna 13 procent, een stijging die grotendeels voor rekening komt van een langere surftijd. 

Op het werk heeft 38 procent van de Nederlanders beschikking over internet. Daar brengen ze gemiddeld 1,3 uur per week surfend door.