LONDEN - Europese banken moeten mogelijk nog 60 miljard tot 90 miljard euro aan extra kapitaal ophalen om hun balansposities weer volledig in orde te krijgen na de verliezen door de hypotheek- en kredietcrisis. Dat schrijft zakenbank Goldman Sachs in een vrijdag gepubliceerd analistenrapport.

Volgens de zakenbank hebben Europese banken in totaal meer dan 73 miljard euro aan nieuw kapitaal opgehaald bij investeerders door extra aandelen uit te geven.

De totale verliezen van Europese banken door de hypotheek- en kredietcrisis zijn inmiddels opgelopen tot meer dan 85 miljard euro, aldus Goldman Sachs. Sinds het uitbreken van de crisis vorig jaar zijn de Europese banken die de zakenbank volgt door alle onrust al 574 miljard euro aan marktwaarde kwijtgeraakt.

Uitwerking
Het rapport van Goldman Sachs had een negatieve uitwerking op de Europese bankensector. Op de Europese beurzen moesten vooral bankfondsen het ontgelden. Zo verloor UBS in Zürich 2,3 procent en daalde Deutsche Bank in Frankfurt 2,9 procent. In Londen zakte Royal Bank of Scotland 3,5 procent. In de AEX in Amsterdam verloor Fortis 3,2 procent en ING 2,5 procent.