AMSTERDAM - Al enige tijd vechten banken met exotisch klinkende namen elkaar de tent uit om de gunst van de Nederlandse spaarder.

De stuntrente van 5 procent die de IJslandse bank Icesave ruim een maand geleden lanceerde, is alweer overtroffen. Maar ook de grotere banken mengen zich steeds meer in het strijdgewoel.

Amsterdam Trade Bank, Credit Europe, Argenta en Akbank zijn voor veel Nederlanders geen vage financiële instellingen meer. Juist deze prijsvechters kaapten de laatste tijd veel spaarders weg bij de grote banken met hoge spaarrentes. Zo biedt de huidige koploper, de Turkse bank Anadolubank, een rente van 5,1 procent.

Alex
De laatste tijd doet vrijwel iedereen een poging de hand te leggen op een deel van het Nederlandse spaargeld, ruim 237 miljard euro in totaal. Onverwachte toetreders op eigen bodem waren de beleggersbank Alex en ABP-pensioendochter Loyalis. Alex kwam in maart met een rente van 3,8 procent. Inmiddels is dat 4 procent.

De grote banken hielden zich lang afzijdig van het vuurwerk. Maar inmiddels komen ze in beweging, met name via hoge rentes op zogenoemde deposito's. Dat is geld dat langer vaststaat. Zo is het Belgisch-Nederlandse Fortis koploper met een rente van 5,6 procent op geld dat vijf jaar vaststaat. Mensen die 20.000 euro willen inleggen, krijgen bij de Postbank inmiddels 4,5 procent rente.

Edmond Hilhorst, directeur van de financiële website Independer, denkt dat banken er genoeg van hebben spaargeld mis te lopen. "Hoewel het nog niet heel veel pijn doet, is het zichtbaar vervelend voor ze", aldus Hilhorst. Hij schat dat Nederlandse grotere banken "enkele miljarden aan spaargeld" hebben zien verdwijnen naar de prijsvechters.

Veiliger
Jaap Versfelt, partner bij adviesbureau McKinsey, ziet een andere reden waarom de traditionele banken zich nu nadrukkelijk melden bij spaarders. "Banken zoeken in deze tijden van de kredietcrisis naar veilige manieren om geld aan te trekken. Het is veiliger dan bijvoorbeeld geld van investeerders, die hun kapitaal snel uit een bank kunnen wegtrekken", aldus Versfelt, specialist in banken en verzekeraars.

Versfelt wijst op de Britse bank Northern Rock, die gered moest worden van de ondergang. "Die bank was vooral gefinancierd met geld uit de kapitaalmarkt. Nu er minder vertrouwen is in het bankwezen, is het voor sommige banken een noodzaak om meer geld aan te trekken."

Inflatie
Hilhorst en Versfelt durven niet te voorspellen of spaartarieven nog verder omhoog kunnen. "Dat weet natuurlijk niemand. Maar in de jaren zeventig hebben we hele hoge tarieven gehad", aldus Versfelt. Wel wijst hij erop dat spaarders zich niet al te rijk moeten rekenen. "Het is lange tijd aan Nederland voorbij gegaan. Maar inmiddels is ook hier sprake van een oplopende inflatie. Dat geeft tegenwicht aan de hoge spaarrentes."

Martijn Hohmann, directeur van Icesave, stelt dat tarieven mogelijk verder omhoog kunnen. "Maar daarbij laten we ons niet leiden door wat de concurrentie doet. Wel overwegen we tarieven op te trekken omdat de Europese Centrale Bank donderdag de rente heeft verhoogd." Icesave heeft sinds zijn komst op de Nederlandse markt in mei ruim 25.000 spaarders aangetrokken.