AMSTERDAM - Het zal niet makkelijk zijn voor Wall Street om volgende week de heersende bearmarket van zich af te schudden. Vooral de stijgende olieprijs en de aftrap van het cijferseizoen zullen de richting gaan bepalen.

De verwachtingen voor de resultaten zijn niet bepaald hooggespannen. De schattingen van analisten voor het tweede kwartaal zijn gestaag gedaald nadat verschillende grote bedrijven, zoals pakketbezorger UPS, met winstwaarschuwingen kwamen, meldt Reuters. Oorzaken zijn de slappe economie en rap stijgende olieprijzen.

Deze week zullen Alcoa en General Electric als eerste hun cijfers onthullen. Analisten kijken vooral reikhalzend uit naar de vooruitzichten die de twee Dow Jones-componenten zullen rapporteren.

Bernanke
Daarnaast is de markt in afwachting van twee toespraken die Fed-voorzitter Ben Bernanke zal houden de komende week. Investeerders hopen dat hij wat licht zal werpen op de toestand van de economie.

Het is echter de olie die de grootste rol zal spelen. Donderdag bereikte de olieprijs een nieuw record en kwam boven de 145 dollar per vat terecht. Spanningen tussen Israël en Iran dreven de prijs op.

Onafhankelijkheidsdag
Vrijdag is Wall Street gesloten vanwege Independance Day, oftewel onafhankelijkheidsdag. Donderdag sloot de Dow Jones 0,7 procent hoger op 11.288 punten, terwijl de Nasdaq 0,3 procent verloor en op 2245 punten belandde.

De situatie op de beurzen wordt doorgaans een bearmarket genoemd bij een verlies van 20 punten, een bullmarket is het tegenovergestelde. De laatste bear market had plaats tussen maart 2000 en oktober 2002, toen de internetzeepbel uit elkaar spatte.