AMSTERDAM - Slechts één op de vier ondernemers voldoet aan de norm om minstens een half uur per dag matig intensief te bewegen, zo melden diverse media donderdag.

Een en ander blijkt uit onderzoek van oud-Olympisch atleet Marko Koers in samenwerking met de Hogeschool Arnhem-Nijmegen.

Van de Nederlandse bevolking voldoet 56 procent aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Die norm stelt dat men vijf dagen per week minimaal dertig minuten per dag moet besteden aan matig intensieve activiteiten zoals wandelen, fietsen en tuinieren.

Conditie
Koers vroeg ruim 250 ondernemers uit de regio Arnhem-Nijmegen naar hun lichamelijke conditie. Daarvan voelt veertig procent zich niet gezond omdat hij of zij te weinig lichaamsbeweging heeft. Bijna de helft (45 procent) heeft last van stress en werkdruk. De meerderheid (63 procent) wil zijn conditie verbeteren, maar 39 procent zegt daar geen tijd voor te hebben.

Koers vindt het feit dat directeuren zelf niet sporten een gemiste kans. Sport is volgens hem een prima manier om het ziekteverzuim op de werkvloer terug te dringen. Maar het is wel van belang hoe ondernemers met hun eigen vitaliteit omgaan: "Dat straalt af op het gezondheidsbeleid dat zij voeren binnen hun onderneming. Een directeur die zelf niet sport, zal ook het sporten onder zijn medewerkers niet stimuleren", aldus de topsporter.

Samen sporten
Ruim een kwart (28 procent) van de ondervraagden zou graag samen met gelijkgestemde ondernemers meer gaan bewegen. Koers: "Samen sporten versterkt de betrokkenheid en geeft meer plezier in het sporten. Daarom start ik binnenkort de Nijmegen Vitality Challenge."

In het programma gaan Nijmeegse ondernemers gezamenlijk werken aan een gezonde leefstijl.