NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn donderdag na een halve handelssessie verdeeld geëindigd.

De handel op Wall Street kreeg steun van een banenrapport dat minder slecht uitviel dan door sommigen werd gevreesd. Energiegerelateerde fondsen konden profiteren van de olieprijs die een nieuw record bereikte van bijna 146 dollar per vat.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot met een winst van 73,03 punten (0,7 procent) op 11.288,54 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 1,38 punt, 0,1 procent, tot 1262,90 punten. De technologiebeurs Nasdaq verloor 6,08 punten ofwel 0,3 procent tot 2245,38 punten. Vrijdag blijft Wall Street gesloten wegens de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.

Banen
Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte voorbeurs bekend dat werkgevers in de VS in juni 62.000 banen hebben geschrapt. Het was de zesde maand op rij dat de werkgelegenheid daalde. De werkloosheid bleef stabiel op 5,5 procent. De cijfers komen ruwweg overeen met de verwachtingen van analisten. Dat nam de zorgen dat de Amerikaanse economie op weg is naar een diepe recessie enigszins weg.

Later bleek dat de Amerikaanse dienstensector in juni is gekrompen. De ISM-inkoopmanagersindex nam af tot 48,2 punten van een stand van 51,7 punten in mei. Analisten dachten dat de index zou uitkomen op 51 punten. Dat cijfer, gekoppeld aan de zwakke arbeidsmarkt, sterkte beleggers in hun overtuiging dat de Federal Reserve de rente voorlopig niet zal verhogen. Een hogere rente is over het algemeen ongunstig voor aandelenmarkten.

ExxonMobile
De olieprijs steeg donderdag naar een nieuw record van 145,85 dollar per vat. Oliefondsen wisten daaruit munt te slaan. ExxonMobil steeg 1 procent en Chevron ging 1,2 procent omhoog.

General Motors herstelde zich iets van de klappen die de autofabrikant donderdag opliep. Het aandeel GM verloor toen 15 procent na een rapport van Merrill Lynch waarin wordt gespeculeerd op een faillissement van GM. GM won 1,4 procent.

Ook andere Dow-fondsen vonden de weg omhoog. General Electric won 1,5 procent en United Technologies steeg 2,3 procent. Het industriële conglomeraat 3M pakte een winst van 1,4 procent.

Nvidia
De technologiesector op Wall Street had last van een tegenvallende omzetverwachting van de producent van grafische computerkaarten Nvidia. Het aandeel Nvidia verloor 30,7 procent in de Nasdaq.

De euro noteerde 1,5695 dollar. Bij het slot van de handel in Europa was de eenheidsmunt 1,5700 dollar waard.