DEN HAAG - De gedoodverfde opvolger van het gevechtsvliegtuig F-16, de Joint Strike Fighter (JSF), blijft een stoorzender in de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie. De PvdA blijft dwarsliggen op dit dossier, bleek in de nacht van donderdag op vrijdag in de Tweede Kamer.

De PvdA was oorspronkelijk tegen de JSF. Bij de kabinetsformatie is afgesproken dat er in elk geval een vergelijkend onderzoek naar alternatieven voor het gevechtsvliegtuig zou komen. Donderdag probeerde de PvdA staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) tevergeefs met een motie te dwingen ook de F-18 Super Hornet van Boeing in dat onderzoek mee te nemen.

De Vries, het CDA en de ChristenUnie vinden dat niet zinnig. Het toestel is in 2002 al als kandidaat afgevallen en is sindsdien niet veranderd. De Vries voegde daar aan toe dat het zo moeilijker wordt om informatie voor het vergelijkend onderzoek te krijgen van de producenten van de Eurofighter en de Rafale. Zij hebben daar geen zin in. De Vries gaat volgende week bij ze langs om te proberen ze alsnog over te halen om gegevens te leveren.