AMSTERDAM - Ondanks een renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) sloten de Europese aandelenbeurzen donderdag met plussen. Beleggers waren opgelucht over een begeleidende verklaring van ECB-president Jean-Claude Trichet.

De MidKap-index kon de malaise niet afwenden, als gevolg van een flinke koersdaling van de printer- en kopieermachinefabrikant Océ. Na een enerverende handelsdag sloot de AEX-index 0,04 procent, ofwel 0,15 punt, hoger op 408,55 punten. De MidKap-index voor kleinere en middelgrote fondsen verloor 1,5 procent tot 554,38 punten. Frankfurt, Londen en Parijs kregen er 0,8 tot 1,1 procent bij.

Eerder op de dag zag het ernaar uit dat de AEX-index, voor het eerst sinds november 2005, onder de 400 punten zou duiken. In die fase van de handel overheerste de angst voor stagflatie. Daarvan is sprake als een afremmende economische groei wordt gecombineerd met een hoge inflatie.

Rente
De ECB verhoogde donderdag de rente met 0,25 procentpunt tot 4,25 procent. Uit begeleidende woorden van Trichet putte de markt echter moed. De ECB-president liet volgens financieel analist doorschemeren de rente niet verder te willen verhogen. Een hoge rente is in het algemeen ongunstig voor aandelenmarkten.

Toen in de Verenigde Staten cijfers over de Amerikaanse banenmarkt niet erg tegenvielen, kozen beleggers definitief de weg omhoog.

Océ
Alleen de MidKap-index kon een flink verlies niet afwenden. Dat kwam voor een groot deel door de printer- en kopieermachinefabrikant Océ, dat 15,3 procent inleverde. Het concern boekte een groter dan verwachte winstdaling in het tweede kwartaal, als gevolg van de economische teruggang in de VS. Océ schrapt zeshonderd banen om 50 miljoen euro aan kosten te kunnen besparen.

In heel Europa klom de financiële sector. In Londen won Royal Bank of Scotland 5,3 procent, Barclays steeg 2,5 procent. Het Franse Crédit Agricole werd 6 procent duurder. Volgens handelaren volgde het herstel op de verliezen van de afgelopen maand. In Amsterdam wonnen ING en Aegon respectievelijk 2,4 en 3,4 procent. Fortis ging 0,1 procent vooruit.

TomTom
De AEX werd met name gedrukt door koersverliezen van de producent van navigatiesystemen TomTom en het staalconcern ArcelorMittal. Ze doken respectievelijk 2,4 en 3,5 procent omlaag.

Beleggers maakten zich eerder deze week zorgen over de financiële huishouding van TomTom. TomTom liet echter weten dat er niets mis is. Verschillende banken stelden wel hun koersdoelen naar beneden bij. Bij ArcelorMittal speelden de staalprijzen een grote rol. Analisten voorspellen dat de prijs van staal mogelijk dicht bij zijn piek is.

Vastgoedsector
In de MidKap steeg de koers van Eurocommercial Properties met 1,9 procent. Het vastgoedbedrijf profiteerde van een positief rapport van JPMorgan Chase over de vastgoedsector. Het bedrijf zei bovendien in een interview expansie in Spanje te zoeken.

De olieprijs bereikte een nieuw record van meer dan 145 dollar per vat lichte Amerikaanse olie, maar zakte later terug naar 143,80 dollar. De euro noteerde donderdag 1,57 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag stond de Europese munt nog op 1,5866 dollar.